Begrensninger

Hvis du er fargeblind er du nok kjent med hvor frustrerende det kan være. Fargeblindhet kan ofte resultere i ydmykelse i forbindelse med fargelegging, der lilla blir brukt isteden for blå. Slike enkelttilfeller kan være frustrerende, ydmykende og flaut – men det er bare å ikke ta det til seg, men heller se det morsomme med det! Det kan derimot være mer farlige situasjoner som kan dukke opp, som vi skal se nærmere på.

Felles frustrasjoner og farene ved fargeblindhet

Fargeblindhet og trafikklys

Det er visse situasjoner der korrekt tolkning av farger kan være kritisk, som for eksempel trafikklys. Rundt 1 av 14 menn er av typen rødgrønn fargeblind og da er risikoen for mistolking av rødt og grønt tilstede. I Norge brukes det oftest moderne LED-lamper i trafikkslys som klarer å skille godt mellom rødt og grønt. Et annet tips er at rødt alltid er øverst og grønt nederst. Enkelte typer fargeblindhet vil vise rødt og grønt som en farge.

Fargeblindhet og solbrenthet

Å skjelne forskjellige nyanser av rød er vanskelig for enkelte fargeblinde. Det er kanskje vanskelig å legge merke til om èn er solbrent (men som oftest svir det litt etterpå!).

Fargeblindhet og mat

Ved rødgrønn fargeblindhet kan enkelte matsorter bli et lite problem. Det å vite når en biff er ferdig stekt kan være en utfordring. I tillegg må du ikke forveksle mellom umodne og modne grønnsaker som ofte er et hårfint skille.

Mindre alvorlige frustrasjoner

Du kan forestille deg at gitt vi lever i verden full av farger og dermed kan listen over mulige situasjoner der fargeblindhet vil bli ulempe godt være nærmest endeløse. Her er noen vanlige problemer.

  • Barn og farger: Lilla kan fort bli blått.
  • Værvarsel: Kartet bruker forskjellige nyanser av blått, grønt og brunt.
  • Vitenskapelige tester: Tester som lakmus som krever å se en fargeendring ta plass.
  • Klær: Kjøpe klær med matchende farger kan bli en utfordring.

Informasjonen kan tegne et dystert bilde for alle som er fargeblind. Det er derimot viktig å huske at de fleste fargeblinde mennesker ble født på den måten og har levd hele sitt liv tilpasset disse ulempene fra en veldig ung alder. Med unntak av total fargeblindhet er fargeblinde er trolig den minst skadelige øye sykdommen av dem alle.

Facebooktwittergoogle_plusreddit
En kommentar på “Begrensninger
  1. 40 år sier:

    Som fargeblindt har jeg lært meg utallige strategier på å overleve uten fargesyn! Det med fargelegging løste vi med at mamma skrev fargene under hver blyant/eller på hver blyant i fargeskrinet. Og som barn lærer man fort at himmelen er blå, sola gul, jordbær rød osv. Trafikklys er jo bare å vite at grønt er nederst… Synes informasjonen over ble veldig «sutrete»! Jeg hadde «colabunn»-briller helt opp til videregående, men så fikk jeg linser – da åpnet en ny verden seg, lite mobbing og jeg fikk kjæreste. Jeg har acromatopsia, men lever et tilnærmet «normalt» liv (bortsett fra billappen). Jeg fokuserer ikke på mine begrensninger, men ser muligheter. Ved å være bevisst på utfordringene finner man en løsning! Jeg bruker filterbriller med rødlig glass (i Oekly innfattning) som gjør at jeg kan skille mange farger fra hverandre – se kontrast, uten å vite navnet på fargen, men et genialt hjelpemiddel. Bruker også fargeindikator – praktisk ved kleskjøp:-) Så sørg for å finn dine strategier og lev livet – nyt! 🙂

Legg igjen en kommentar