Øyepleie

Det å pleie øynene dine er svært viktig for å forebygge eller minske sjansen for en rekke ulike øyesykdommer, som for eksempel grå stær eller utviklet fargeblindhet. Personer med medfødt fargeblindhet kan ikke helbredes med god øyepleie, men risikoen for å utvikle fargeblindhet hos en person uten fargeblindhet senere i livet kan kraftig reduseres hvis du beskytter øynene dine på en ordentlig måte. Det er mange enkle metoder du kan gjøre hver dag for å beskytte øynene, og det beste av alt er at alle rådene er sunn fornuft.

Bruk av sunn fornuft

For eksempel kan en hodeskade føre til forskjellige typer av fargeblindhet, så bruke hjelm når man kjører en sykkel er viktig. Om du arbeider med maskiner er det viktig å bruke godkjente og riktige vernebriller. Er du kjemiker må du vise forsiktighet og vernebriller gjelder spesielt her. Alle rådene er som nevnt sunn fornuft og du burde aldri ta en risikoavgjørelse uten beskyttelse som kan ødelegge øynene dine.

Ta vare på øynene

Øyepleie er ikke bare til for å forebygge fargeblindhet, men det kan også bidra til å hindre mange svaksynte til å ikke forværre tilstandet. Også mennesker med normalt syn vil ta nytte av rådene, siden det laserkirurgi kan ikke fikse alle problemer. De viktigste måtene å ta vare på øynene dine er å begrense UV-eksponering og innta anbefalt daglig dose for vitamin A, samt vise oppmerksomhet på tegn som kan føre til øyeproblemer.

Om du skulle oppleve et tap av visuell kvalitet eller noen form for ubehag for øynene, er det viktig at du sjekker det ut av lege og / eller optiker så snart som mulig. Nedenfor er noen av de vanligste årsakene og enkle løsninger for de vanligste risikoer du har for øynene dine.

Sola og UV-stråler

Eksponering av UV-stråler er vanligvis forbundet med å forårsake hudkreft, men en stor del av UV-strålene treffer også øyet. Overdreven eksponering for UV-stråler og lys kan forårsake langvarig skade på den indre strukturen  på øyet, som fører til sykdommer som grå stær og makuladegenerasjon.

Den beste løsningen er at du har et par gode solbriller, fordi de fleste gode solbriller vil kutte det innkommende lyset opp til 95%, samt samtidig kutte mye av UV-strålene. Selv om du bruker korrigerende briller for nærsynthet eller langsynthet, er det mulig å få resept på linser eller eksterne brilleglass som du klipper på (clip ons), for å sikre at du ikke utsette deg selv for ytterligere øyeskade.

Så dagens huskeregel er: Er du i sola, ha på solbriller!

Øyepleie og fremmedlegemer

Dette er en sak som baserer seg på sunn fornuft. Hvis du er aktiv i idretter som squash, tennis eller lignende sporter, burde du tenke på hvor mye skade en fulltreffer på øyet kan gjøre med synet ditt. Heldigvis er øyehulen designet for å beskytte mot full kraft av objekter som tennisball, men alle personer er ikke like, og dette er på ingen måte en garanti for sikkerhet! Det skal bare èn ulykke til for å gjøre varige og alvorlige skader på synet ditt, så begynn å tenk på hvilke metoder du kan beskytte øynene dine under idretten.

En annen viktig en er når du er på jobb og har en jobb som å skjære tømmer eller sveising. Mange overser enkel beskyttende for øyet, mest fordi det ikke er verdt bryet for det lille arbeidet som tar et par sekunder. Men akkurat som med sport er bare en liten partikkel på avveie som kan forårsake alvorlige skader på synet ditt. Ikke bare kan sveisegnister ødelegge øynene dine, men også intensiteten av lys.

Øyepleie & Kjemikalier

Mange kjemikalier kan forårsake umiddelbare forbrenningsskader med varierende grad, inkludert skade som er så så alvorlig som at det gir permanent skade. Så mye som 10% av alle øyeskader er et resultat av kjemiske brannskader. Mange av forårsaker vanligvis bare et mindre midlertidig ubehag, bør enhver eksponering for farlige kjemikalier tas på alvor.

Som nevnt ovenfor, er det lurt i å følge de forholdsregler som finnes på de etiketter som er på kjemikaliene du håndterer.

Øyepleie & Data

Til mange foreldres forferdelse har studier bevist at overdreven bruk av en datamaskin eller tv ikke vil forårsake skade på øynene. Disse såkalte «firkantøyene» er bare en myte. Det som er imidlertid viktig å være klar over er at øyet normalt blinker ca 10 ganger per minutt, men når du ser på dataskjermen synker det til 2 til 3 ganger per minutt. Det å se lenge på en dataskjerm vil vanligvis forårsake hodepine, siden øynene blir sltiten. Hvis du opplever at øynene dine blir tørre eller irriterte når du bruker maskinen, kan det være en mulighet å investere i øyedråper som er utviklet for dette formålet.

Den beste løsningen er å blinke mer. Det hjelper også å endre fokus som ved å bare se bort fra datamaskinen til den andre siden av rommet og så tilbake igjen. En god måte å ta vare på helsen din hvis du bruker en datamaskin i lengre perioder er å sørge for at du reiser deg opp så ofte som hvert 10. minutt, for å så se deg rundt og strekke. Det vil hjelpe deg i å redusere hodepine, fordi fra belastningen på øynene blir mindre, men også hindre skade av å sitte med dårlig holdning. Ryggraden din trenger bare et øyeblikk i korrekt justering for å gjøre en «reset».

Så om du er ofte på en datamaskin, ta pauser regelmessig, reis deg opp og se rundt. Dette vil spare deg for eventuelle skader som kan komme 20-30 år fram i tid.

Øyepleie & Kontaktlinser

Det er viktig at du følger de retningslinjene du mottar hos din optiker når du får kontaktlinser, som rensing og normalt bruk. Om du ikke gjør det kan du åpne en dør som gir deg langvarige komplikasjoner, som for eksempel alvorlige øyeinfeksjoner eller magesår som er smertefulle og vanskelige å behandle. Hvis du bruker kontaktlinser vet du hvordan det er å ikke ha godt syn, så du burde ikke risikere å forverre det.

Når du bruker kontaktlinsene dine – følg alltid instruksjonene.

Øyepleie & Infeksjoner

Konjunktivitt er en øyeinfeksjon som kan være forårsaket av enten bakterier, et kjemisk middel, et virus, en allergisk reaksjon eller et irritasjon som kommer inn i øyet. Konjunktivitt som stammer fra bakterier er svært smittsomt og som enkelt går fra person til person ved et enkelt håndtrykk. Her er noen enkle tips for å unngå spredning av bakterier som forårsaker øye infeksjoner, som igjen baserer seg på sunn fornuft:

  • Ikke del sminken din eller øyedråper med noen.
  • Aldri sett kontaktlinser i munnen for å våte dem. Veldig mange virus og bakterier er i munnen kan lett spre seg til dine øyne.
  • Ikke rør tuppen av en flaske med øyedråper med hendene. Det kan overføre bakterier fra hendene til flasken, og så inn i øynene.
  • Vask hendene regelmessig.

Hvordan løse vanlige øyeproblemer

En av de vanligste øyeskader for en ungdom er å ripe hornhinnen, som ofte forårsaket av kontaktlinser eller sport. Når du har en ripete hornhinne vil du føle at det er noe i øyet ditt når det er ingenting der. Øyet vil sannsynligvis bli rødt, hove opp, og være over-sensitiv for lys.

Dersom du bruker kontaktlinser, og lider allerede av en øyeskade, er det viktig at du slutter å bruke linsene dine og at du rådfører deg med en øyelege. Kontaktlinser med et skadet øye kan forårsake ytterligere skade eller en infeksjon. Husk det er alltid best å være «føre var».

Noen viktige ting å huske for hverdagen er:

  • Hvis du har tatt en fulltreffer i øyet og opplever noen endringer i synet ditt, eller at du blør eller øyet ser rart – burde du  gå til et sykehus med akuttmottak.
  • Hvis du har røde øyne konstant, varige smerter i øyet, eller en endring i skarpheten på synet, gå til en optiker eller øyelege for å sjekke problemet.
  • Alltid motstå trangen til å gni øyet ditt hvis du får partikler av fremmedlegemer i det. Du bør skylle øyet med varmt vann, dersom dette ikke løser øyet, burde du kontakte optiker eller øyelege.
Facebooktwittergoogle_plusreddit

Legg igjen en kommentar