Myter om fargeblindhet

Det har lenge vært antatt at katter og hunder er totalt fargeblinde og kan bare se i svart og hvitt. Nyere studier har imidlertid funnet ut at dette er usant, det vil si at katter, hunder, okser og mange andre pattedyr kan se farger. Sammenlignet med menneskelige øye, vil pattedyr imidlertid se farger på en annen og mer begrenset måte.

Vitenskapelig sett har ikke hunder L-tapper og det betyr at hunder ikke kan se røde farger, men kan se blå og grønn. Hunder har også mindre tapper, noe som fører til at farger vil vises ca 7x mindre svakere enn det vi mennesker oppfatter.

Blir okser hissig av fargen rød?

Dette er faktisk en myte. Du vil bare finne ut at okser hater å ha en liten spansk fyr som vifter med et flagg i ansiktet deres. Fra en liten spøk til seriøsitet, alle kyr er rød/grønn fargeblind, det vil si at okser kan ikke skille fargen på flagget. Okser har imidlertid to typer fargereseptorer og kan da teoretisk se noen fargenyanser. Det er bevegelsen av materialet som gjør oksen sint og gjør slik at den vil angripe. Myten om at okser blir provosert av fargen rød stammer selvsagt fra tyrefekting, der et rødt flagg brukes.

Bare menn er fargeblind

Det er en artikkel på denne siden som forklarer hvordan fargeblindhet fungerer. I tillegg er det en utbredelsestatistikk som viser at kvinner faktisk kan være fargeblinde. Sjansen er derimot mye lavere på grunn av de har to X-kromosomer, mens menn bare har ett. Hvis en av X-kromosomene blir defekt hos kviner, vil kvinnen vil se normalt, men forbli en transportør av det defekte X-kromosomet. Dette vil si at en eventuell sønn vil ha en 50% sjanse for å bli fargeblinde, og en eventuell datter vil ha en 50% sjanse for også være en transportør.

Det er derimot andre måter å skaffe seg fargeblindhet som gjennom traumer, men frekvensen av å få fargeblind på den måten er svært lav sammenlignet med å arve fargeblindhet genetisk. Grunnen til at denne myten eksisterer er åpenbar fordi opptil 10% av menn i alle land opplever en form for fargeblindhet, mens tallet for kvinner er mindre enn 1%.

Spise gulrøtter forbedre synet

Denne myten er mer knyttet til de som er lang- eller nærsynt. Vitamin A (som gulrot inneholder) er essensielt for godt syn. Et godt balansert kosthold vil gi den nødvendige dosen av vitamin A som kreves til et godt syn, uavhengig om det inkluderes gulrøtter i kosten.

Datamaskin eller TV kan skade øynene

Igjen, en ganske generalisert myte som ikke er spesielt relatert til fargeblindhet. En dataskjerm vil ikke skade øynene dine, men når du bruker en datamaskin i lengre perioder vil dine øyne blunke mindre enn normalt. Dette gjør øynene tørre, noe som ofte fører til en følelse av tretthet og gir en belastningen på øynene. Foreldre liker å fortelle barna sine hvor mye TV kan skade øynene, men problemet er at det er ingen bevis for dette overhodet.

For å unngå eventuelle problemer når du ser på tv eller bruker datamaskinen ofte er det anbefalt å ta korte pauser underveis. Hvis du merker at et barn jevnlig sitter nær TV’en kan det være et tegn på nærsynthet – og du burde undersøke dette.

Gjør briller synet ditt verre?

Dette re også en myte. Briller bare endre banen av som lyset bruker inn i øyet, men endrer ikke selve øyet. Det er svært vanlig for en tenåring at synet kan bli verre ettersom øyet fortsatt vokser. Det er normalt å kjøpe kraftigere briller under ungdomstiden.

Facebooktwittergoogle_plusreddit
3 kommentarer på “Myter om fargeblindhet
  1. sofie sier:

    jeg har hatt plage med synet

  2. Edward Bjørneby sier:

    Bra nettside

  3. kimmy sier:

    Ser katter i svart hvitt

Legg igjen en kommentar