Blå/gulblinde

Blå/gul fargeblindhet er ganske uvanlig og samtidig er navnet i seg faktisk ganske misvisende. Folk som er blå/gul fargeblind vil forvirre noen nyanser av blått med grønt, og noen nyanser av gult med fiolett. I likhet med de som er rød/grønn fargeblinde, kan de som er blå/gul fargeblind kategoriseres på ulike to måter. Men i motsetning til rød/grønn fargeblindhet, er blå/gul fargeblindhet ikke er mer fremtredende hos menn, ettersom S-tappene vil ikke finnes på X-kromosomet, men i kromosom 7.

Blå Gul Fargeblindhet

  • Tritanopia: S-tapp mangler eller ikke-funksjonell, noe som resulterer i blindhet i den blå enden av fargespekteret.
  • Tritanomaly: S-membranene er defekt, som fører til lavere kapasitet til at en persons kan se noen nyanser av blått.

Mens ulike kilder presenterer varierende statistikk om fargeblindhet, kan èn forvente å finne 0,01% av alle mennesker kan ha denne formen for fargeblindhet. Sammenlignet med rød/grønn fargeblindhet, er det en høyere andel av blå/gule fargeblindhet som ikke har noe med gener å gjøre. Følgende kilder for ikke-medfødt fargeblindhet er først og fremst tilstede som blå/gul fargeblindhet:

  • Alkoholikere har mer tritanopia enn gjennomsnittet. Store mengder alkohol kan resulterte i dårligere fargeopplevelse i fargespektret. Det er betydelig flere feil i det blå-gule området enn i den rød-grønne fargeområde.
  • Noen organiske løsemidler (også ved lave konsentrasjoner) kan nedsette fargesyn. Feil ble målt hovedsakelig i den blå-gule delen av fargespektrumet.
  • En skade som rammet hardt enten fronten eller baksiden av hodet kan også føre til blå-gul fargeblindhet.
Facebooktwittergoogle_plusreddit

Legg igjen en kommentar