Fullstending fargeblind

Fullstendig fargeblindhet er en alvorlig synshemning som vil gjøre at en person blir helt ute av stand til å skille alle farger. Fullstendige fargeblinde ser ting bare i gråtoner, det vil si kun nyanser av sort og hvitt.

Monokromatisme

Monokromatisme betyr det samme som «rene farger», dvs en farge (f.eks rød), og refereres ofte til «fullstendig fargeblind». Det er forårsaket av det et totalt fravær av enten 2 eller 3 av pigmentene i retina (nervemembran bak iris) som vil redusere synet til én dimensjon.

Den kommer i to former:

  • Rød monokromatisme er en sjelden, en manglede ikke-progressiv evne til å skille hvilken som helst farge, som følge av ikke-fungerende eller fraværende retinal tapper. Rød monokromatisme er vanligvis forbundet med følsomhet for lys  og dårlig syn.
  • Tapp monokromatisme er også en sjelden type total fargeblindhet, er imidlertid ledsaget av relativt normalt syn.

Å være fullstendig fargeblind gjør hverdagen svært mye mer utfordrende enn de som ikke er det. Evnen til å fortelle forskjellen mellom fargene blir nesten umulig, mens en normal person vil se hele fargespekteret. Det som kan forventes er en forvirring av farger som grønt og blått, og gult og hvitt.

Rød Monochromacy

Rød monochromacy er tilstanden hvor stangen cellene i netthinnen er til stede og funksjonelle, men alle typer kjegler er enten ikke funksjonelle eller mangler. Selv som de mer vanlige formen for total fargeblindhet, er stang monochromacy tenkt å bare skje på rundt 0,003% av personer eller mindre.
Et annet navn for stang monochromacy er achromatopsia, og det er ikke kjønnsbundet – menn og kvinner er like utsatt for denne sykdommen. De fullstendig fargeblinde som et resultat av stang monochromacy vanligvis også lide en rekke andre svaksynte inkludert en eller flere av følgende symptomer:

  • Helt ute av stand til å skille farger.
  • Amblyopi (redusert synsskarphet)
  • Hemeralopia (med forbehold viser fotofobi – alvorlig lysfølsomhet)
  • Nystagmus: Ufrivillige øyebevegelser
  • Iris drift abnormiteter

Tapp Monokromatisme

Mens tapp monokromatisme er mindre alvorlige i at synsskarphet forblir normalt, er det også betydelig mindre vanlig med bare en håndfull tilfeller noensinne blir identifisert. Total fargeblindhet fra tapp monochromacy er tilstanden av å ha bare en eneste type kjegle i netthinnen. Som et resultat, kan tapp momochromacy bli kategorisert som følger:

  • Blå tapp monokromatisme, også kjent som S-tapp monokromatisme
  • Grønn tapp monokromatisme, også kjent som M-tapp monokromatisme
  • Rød tappmonokromatisme, også kjent som L-tapp monokromatisme

Du har kanskje hørt at hunder kan bare se svart og hvitt, men i de senere årene har det vært bevis for at minst noen pattedyr har minst dichromatic fargesyn. Det er nå ansett mulig at dyr som hunder, hester, okser, og mange andre pattedyr kan være bare rød grønn fargeblind.

Facebooktwittergoogle_plusreddit

Legg igjen en kommentar